skip to main content

Υποδοχή εκπαιδευτικών στο Δημοτικό Σχολείο Σισών

Οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του 3/θεσίου Δημοτικού Σχολείου Σισών υποδέχτηκαν την Πέμπτη 30 Μαΐου 16 εκπαιδευτικούς από εφτά ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα Σλοβενία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Τσεχία και Ουαλία, στα πλαίσια της Πολυμερής Σχολικής Σύμπραξης Comenius με τίτλο “Euro School Links”, διάρκειας δύο ετών με έναρξη από την 1/8/2011, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δια Βίου Μάθηση / Comenius, με αριθμό σύμβασης 2011-1-PT1-COM06-08432 14. Η συνάντηση αυτή ήταν η Τελική Συνάντηση Αξιολόγησης του Προγράμματος που είχε ως στόχο την οικολογική αφύπνιση και τη συνειδητοποίηση ότι τα οικολογικά προβλήματα δεν είναι τοπικά και εθνικά αλλά ευρωπαϊκά και παγκόσμια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Δημαρχείο του Δήμου Μυλοποτάμου στο οποίο, την αποστολή υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου, κος Μανούσος Κλάδος. Ο κος Κλάδος, αφού καλωσόρισε τους εκπαιδευτικούς, τους ενημέρωσε για τις αρμοδιότητες του Δήμου απέναντι στα σχολεία και ανταλλάχτηκαν απόψεις συγκριτικά με το σύστημα λειτουργίας της κάθε χώρας.

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο Δημοτικό Σχολείο Ζωνιανών, το οποίο έχει καταθέσει σχετική πρόταση με τρία από τα σχολεία του παρόντος προγράμματος, το σπήλαιο Σφεντόνι και το τυροκομείο του Μανώλη Παρασύρη στα Ζωνιανά. Τις επόμενες μέρες έγιναν επισκέψεις στο αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, το αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου, τα Μάταλα και το ΚΠΕ Αρχανών. Επίσης στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Σεληνάρι, τον Άγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα. Με καραβάκι έγινε η επίσκεψη στο νησάκι της Σπιναλόγκας καθώς οι περισσότεροι είχαν διαβάσει το αντίστοιχο βιβλίο και ήθελαν να το δουν από κοντά. Την προτελευταία μέρα έγιναν οι εργασίες για τα αποτελέσματα του Προγράμματος και τη συγκέντρωση αυτών.

Τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013 πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική ημερίδα στο σχολείο κατά την οποία παρουσιάστηκε το πρόγραμμα και οι δραστηριότητες που έγιναν σε κάθε σχολείο. Έπειτα ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τους μαθητές του σχολείου και μπουφές με παραδοσιακά φαγητά από τους γονείς των μαθητών από τις Σίσες.

Με αφορμή την πολυήμερη συνάντηση αλλά και την υλοποίηση του σημαντικού προγράμματος η Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Σισών κ. Ελευθερία Λίβα είπε τα εξής: «Για δύο χρόνια προσπαθήσαμε μέσα από πολλές και ποικίλες δραστηριότητες να δημιουργήσουμε στους μαθητές μας αίσθημα ευθύνης και υπευθυνότητας απέναντι στα οικολογικά προβλήματα. Στο διάστημα αυτό των δύο χρόνων οργανώσαμε συναντήσεις μαθητών μεταξύ όλων των χωρών με στόχο να γνωριστούν μεταξύ τους, να δουλέψουν ομαδικά και συνεργατικά για ένα κοινό στόχο και να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Οι μαθητές μας ταξίδεψαν στην Τσεχία και τη Σλοβενία και επισκέφτηκαν τα σχολεία, γνώρισαν τον πολιτισμό και τη νοοτροπία των «συμμαθητών» τους και έθεσαν βάσεις φιλίας και συνύπαρξης για ένα καλύτερο αύριο. Υποδέχτηκαν επίσης και φιλοξένησαν μαθητές των ιδίων χωρών και τους έδειξαν το δικό μας μικρόκοσμο.

Για την επιτυχία της συνάντησης αυτής συνετέλεσαν πολλοί και γι’ αυτό αισθανόμαστε την ανάγκη να τους ευχαριστήσουμε. Καταρχήν ευχαριστούμε το Δήμαρχο Μυλοποτάμου, κο Δημήτρη Κόκκινο, τον Πρόεδρο του Δ.Σ. και Υπεύθυνο Παιδείας κο Μανούσο Κλάδο καθώς και τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γιάννη Νύκταρη για την υποστήριξή τους και την άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες που παρουσιάστηκαν. Ευχαριστούμε το Διευθυντή του Δ.Σ. Ζωνιανών, κο Σκαπέτη Αντώνη και τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζωνιανών, κο Παρασύρη Γιάννη για την υποδοχή και τη φιλοξενία τους. Ευχαριστούμε το Φούρνο του Νύκταρη και το Orino για όλα τα καλούδια που μας έστειλαν και δώρισαν στους φιλοξενούμενούς μας. Ευχαριστούμε επίσης το χορευτικό Σύλλογο «Ξαθέρι» για τις παραδοσιακές στολές των μαθητών και την προετοιμασία τους για την επίδειξη των παραδοσιακών χορών. Ευχαριστούμε τους παλιούς μαθητές μας που μας τίμησαν με την παρουσία τους, έφεραν τη λύρα, το λαούτο και το μαντολίνο και έπαιξαν για μας, καθώς και τους γονείς των μαθητών μας που ετοίμασαν και οργάνωσαν μία από τις πιο όμορφες γιορτές του σχολείου μας. Τέλος, να ευχαριστήσουμε την κα Τζένη Ψαλτάκη, Προωθήτρια των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων στην Κρήτη για την άμεση συμπαράσταση και υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια του Προγράμματος και φυσικά το Ι.Κ.Υ. για τη μοναδική αυτή δυνατότητα που έδωσε στο σχολείο μας για δεύτερη φορά. Οι πολυμερείς συμπράξεις Comenius δίνουν τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να γνωρίσουν την ευρωπαϊκή διάσταση της εκπαίδευσης.»