skip to main content

Στόχοι της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Μυλοποτάμου για το 2021

  1. Σαν επιτροπή τουρισμού έχουμε τους εξής πρωταρχικούς στόχους για το 2021.

α) Την προβολή και τη διαφήμιση του δήμου μας στο εξωτερικό και την Ελλάδα.

β) Την προσέλκυση επισκεπτών που ήδη παραθερίζουν στην Κρήτη για μονοήμερες επισκέψεις σαν εκδρομή, δεδομένου ότι ο δήμος μας βρίσκεται στο κέντρο της Κρήτης και η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη καθώς υπάρχουν πολλοί λόγοι, τους οποίους παραθέτω παρακάτω που αξίζει να επισκεφτούν το Μυλοπόταμο, αλλά και για μονοήμερες ή διήμερες διανυκτερεύσεις εφόσον δεν έχουν έρθει με οργανωμένα γκρουπ.

γ) Άλλος ένας βασικός στόχος μας είναι η ώθηση των τουριστών από τις μεγάλες παραλιακές τουριστικές μονάδες του δήμου να επισκεφτούν τον ημιορεινό και ορεινό όγκο του Μυλοποτάμου και όλα τα αξιοθέατα που διαθέτουν οι περιοχές αυτές.

 

Οι δράσεις που υλοποιούμε αυτή την περίοδο για  την επίτευξη των στόχων μας είναι οι κάτωθι:

Προκειμένου να προβάλλουμε και να διαφημίσουμε την επαρχία μας έχουμε δημιουργήσει ανάλογο λογότυπο του δήμου «MYLOPOTAMOS CRETE» για να διαχωρίσουμε το Μυλοπόταμο από τις άλλες ομώνυμες περιοχές της Ελλάδας και για να γίνεται αναγνωρίσιμο στον κυκεώνα πληροφοριών που κατακλύζει το διαδίκτυο. Επίσης όλες οι οδικές είσοδοι του δήμου μας θα σηματοδοτηθούν με ταμπέλες που θα φέρουν το λογότυπο αυτό καθώς και QR code έτσι ώστε ο επισκέπτης να ξέρει που εισέρχεται και να λαμβάνει μέσω του QR code πληροφορίες σχετικές με την περιοχή του Μυλοποτάμου στην οποία βρίσκεται.

                Έχουμε ξεκινήσει ήδη τη δημιουργία θεματικών video και φωτογραφιών όσων αφορά τα αξιοθέατα και τις δραστηριότητες που παρέχει η περιοχή του Μυλοποτάμου σαν προορισμός .

Επίσης έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία πολυσέλιδου ενημερωτικού φυλλαδίου σε τρείς διαφορετικές γλώσσες το οποίο θα διανέμεται σε ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία. Το φυλλάδιο αυτό θα παρέχει πληροφορίες όσων αφορά την ιστορία και τον πολιτισμικό πλούτο ,του Μυλοποτάμου, τον εμπλουτισμένο καθοδηγητικό χάρτη του δήμου καθώς και όλες τις ανάλογες ψηφιακές διευθύνσεις με σημαντικές πληροφορίες για τον επισκέπτη. Πέρα από την έντυπη μορφή του θα υπάρχει και σε ψηφιακή ώστε να είναι η βάση για τη δημιουργία της νέας ιστοσελίδας του δήμου μας η οποία θα έχει αμιγώς τουριστικό, ενημερωτικό και προωθητικό χαρακτήρα.

Προχωράμε ήδη στην ανάθεση σε ειδικούς στη διαχείριση της προβολής του δήμου μας στα social media.

Με τη λήξη της καραντίνας έχουμε προγραμματίσει σειρά σεμιναρίων και ομιλιών από ειδικούς σε θέματα τουρισμού για την επιμόρφωση των επαγγελματιών του τουρισμού του δήμου μας.

 

 

  1. Μια καινοτόμος ιδέα πάνω στην οποία δουλεύω αυτό το διάστημα και θα την παρουσιάσω στην επιτροπή τουρισμού είναι η ενίσχυση τουρισμού και γενικότερα επισκεπτών τους χειμερινούς μήνες στο δήμο μας και θα ονομάζεται «ΓΙΝΕ ΑΓΡΟΤΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΜΥΛ/ΜΟ». Αυτή η δράση αφορά τους χειμερινούς μήνες του 2021 και τις επόμενες χειμερινές περιόδους και το πρόγραμμά της έχει ως εξής: Προκαθορισμένες ημερομηνίες κάθε μήνα της χειμερινής περιόδου, η οποία θα ξεκινάει από την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη και θα τελειώνει την τελευταία του Μάρτη, θα δεχόμαστε στο Μυλ/μο επισκέπτες από μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας και της Κρήτης καθώς και από το εξωτερικό και θα τους δίνουμε τη δυνατότητα βάσει του προγράμματος «ΓΙΝΕ ΑΓΡΟΤΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΟ ΜΥΛ/ΜΟ» να συμμετέχουν στην ελαιοσυγκομιδή και στην παραγωγή ελαιολάδου, στην παραγωγή τυριού, θα τους μάθουμε να ξεχωρίζουν και να περισυλλέγουν τα άγρια βρώσιμα χόρτα, τα βότανα, θα μάθουν παραδοσιακές συνταγές μαγειρέματος, θα κάνουν μαθήματα κεραμικής και φυσικά να τους δείξουμε τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητες της επαρχίας μας το χυμένα .

 

Ήδη έχω έρθει σε επαφή με οικογένειες που έχουν ελαιώνες, με αγρότης, με ιδιοκτήτες ελαιουργείων, τυροκομείων, αγροτουριστικών μονάδων και ξενώνων , με κεραμίστες, με μάγειρες και απλής νοικοκυρές οι οποίοι είναι πρόθυμοι να συνεισφέρουν στη δράση αυτή. Οι συμμετέχοντες εκτός από την εμπειρία και τη γνώση που θα αποκομίζουν θα επιβραβεύονται με τα προϊόντα που θα παράγουν οι ίδιου .Όπως γνωρίζουμε εμείς οι μεγαλύτεροι το μάζεμα της ελιάς και γενικότερα οι αγροτικές ομαδικές εργασίες (τρυγάς, θέρος) παλιότερα ήταν ένα γλέντι, μια χαρά και μια ευκαιρία για κοινωνικότητα κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μάθει κάθε επισκέπτης. Θα είναι μια καλή ευκαιρία για τους κατοίκους των πόλεων και τα παιδιά τους, να έρθουν σε επαφή με την φύση και να νιώσουν την ενεργεία του Ψηλορείτη και των ανθρώπων του. Ουσιαστικά αυτό που πάμε να υλοποιήσουμε είναι η ιδέα του αγροτουρισμού υπό την αιγίδα και τον συντονισμό της επιτροπής τουρισμού του δήμου Μυλ/μου. Η δράση αυτή λειτουργεί πολύ στο εξωτερικό όπου είχε προσωπική εμπειρία ,εδώ μας βοηθούν πολύ οι καλές κλιματολογικές συνθήκες ,και η μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων που έχουμε.

Έχουμε πολλούς μικρούς και μεγαλύτερους ξενώνες σε όλη την έκταση του Μυλ/μου, σχεδόν σε κάθε χωριό και οικισμό, που έχουν προδιαγραφές να λειτουργήσουν ανά πάσα στιγμή και την χειμερινή περίοδο .

Όπως ανάφερα παραπάνω θα γίνει  προκαθορισμένες ημέρες κάθε μήνα έτσι ώστε να έχει χαμηλό κόστος για τον επισκέπτη όσων αφορά στις μεταφορές, τη διαμονή κλπ, διότι θα δημιουργηθούν γκρουπ επισκεπτών.

 

 

  1. Ο Μυλοπόταμος προσφέρεται ιδανικά και για χειμερινές διακοπές διότι διαθέτει μεγάλο ορεινό όγκο. Είναι μια επαρχία με πολλούς νέους ανθρώπους και χωριά που παραμένουν ζωντανά και το χειμώνα σε αντίθεση με άλλους προορισμούς αμιγώς καλοκαιρινούς. Όσων αφορά τον εσωτερικό τουρισμό μπορούμε να καταφέρουμε να τον προσελκύσουμε διότι όπως είπα προηγουμένως βρισκόμαστε στο κέντρο της Κρήτης ανάμεσα σε δυο λιμάνια και δυο αεροδρόμια άρα υπάρχει συχνή αεροπορική και ακτοπλοϊκή σύνδεση. Επομένως αν προσελκύσουμε τον εσωτερικό τουρισμό θα είναι μια πολλή καλή αρχή για δωδεκάμηνο τουριστικό προορισμό. Από την άλλη ως προς την προσέγγιση μαζικού τουρισμού  από το εξωτερικό για τους χειμερινούς μήνες είναι θέμα κατάλληλου σχεδιασμού της περιφέρειας, του συλλόγου ξενοδόχων και του υπουργείο τουρισμού.

 

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να επισκεφτεί το Μυλοπόταμο οποιαδήποτε εποχή είναι πολλοί, κάποιοι από αυτούς είναι το ότι διαθέτει περίπου 900 ξενώνες οι οποίοι είναι απλωμένοι σε όλη τη γεωγραφική περιφέρεια του δήμου , σχεδόν σε όλα τα χωριά του υπάρχουν ταβέρνες και παραδοσιακά καφενεία, η περιοχή μας φημίζεται για τη φιλοξενία της, υπάρχουν υπέροχες παραλίες, πολυτελή ξενοδοχεία. Να ενημερώσουμε τους αναγνώστες σας ότι το 2021 θα λειτουργήσει ξενοδοχείο  HILTON RESORT με παγκόσμια στάνταρτς ποιότητας , στο Πάνορμο κάτι που από μόνο του είναι μεγάλη διαφήμιση για την περιοχή και  πόλος έλξης  τουρισμού. Επίσης ο δήμος μας διαθέτει γραφικές παραλιακές ταβέρνες  με παροχές υψηλής ποιότητας , δύο κέντρα καταδύσεων, θαλάσσια σπορ, καραβάκια για μίνι κρουαζιέρες. Επίσης να θυμίσουμε ότι ο Ψηλορείτης έχει ανακηρυχτεί παγκόσμιο γεωπάρκο της Unesco το 2015 ,και όλη η γεωγραφική ενότητα  του Μυλοποτάμου συμπεριλαμβάνεται στο γεωπάρκο -οικομουσείο της Unesco (www.psiloritisgeopark.gr). Σαν δήμος διαθέτουμε πολλούς αρχαιολογικούς τόπους, δύο πολύ γνωστά σπήλαια (Μελιδονίου, Ζωνιανών), φαράγγια, μουσεία καθώς και εμβληματικά μοναστήρια (Βώσακος, Δισκούρι) και πολλές βυζαντινές και παλαιοχριστιανικές εκκλησίες. Στο Μυλοπόταμο υπάρχουν χωριά τα οποία από μόνα τους είναι πόλος έλξης και τουριστικοί προορισμοί (Μελιδόνι, Μαργαρίτες, Αξός, Ζωνιανά, Πάνορμο, Μπαλί, Σίσσες). Αξιοσημείωτο είναι ότι το νοτιότερο χιονοδρομικό κέντρο ορειβατικού σκι στην Ευρώπη βρίσκεται στο δήμο μας στο Λιβαδιώτικο Αόρι. Επίσης να τονίσουμε ότι στο δήμο μας γίνονται αξιοσημείωτες πολιτιστικές εκδηλώσεις όλο το χρόνο όπως τα Ταλλαία, η γιορτή τυριού στα Ζωνιανά, γιορτή κίτρου στο Γαράζο και πλήθος θεατρικών παραστάσεων. Επίσης ο δήμος μας συνορεύει με αξιόλογους τουριστικούς και ιστορικούς προορισμούς όπως είναι τα Ανώγεια, το Αρκάδι και η Αρχαία Ελεύθερνα όπου ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει ερχόμενος στο Μυλοπόταμο.

                Ο Μυλοπόταμος είναι παράδεισος για τους φυσιολάτρες, για τους ορειβάτες, για τους περιπατητές, για τους λάτρεις της ορεινής ποδηλασίας, για τους εξερευνητές, για τους λάτρεις του καλού φαγητού και της παράδοσης. Ένας μεγάλος Έλληνας ηγέτης είπε ότι το Ρέθυμνο είναι η ψυχή της Κρήτης, εγώ θα προσθέσω ότι ο Μυλοπόταμος είναι η καρδιά της .