skip to main content

ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΛΛΑΙΑ 2013

Με την ευκαιρία της αυριανής έναρξης του πολιτιστικού φεστιβάλ «Ταλλαία 2013» του Δήμου Μυλοποτάμου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Πολιτισμού & Νέας Γενιάς κ. Μανούσος Κλάδος, απευθύνει μήνυμα και πρόσκληση στήριξης, της πολύσημαντης αυτής προσπάθειας, η οποία συνεχίζεται για 13η χρόνιά και αποτελεί μια μεγάλη «πολιτιστική συνάντηση και γιορτή» στην καρδιά της Κρήτης.

Στο μήνυμα του αναφέρει τα εξής:

«Με ένα πρόγραμμα ευρύ, με ποικιλία εκδηλώσεων και κυρίως με αγάπη για τον πολιτισμό και τον τόπο μας, ανοίγουμε την αυλαία του πολιτιστικού φεστιβάλ «Ταλλαία 2013» και σας καλούμε τους επόμενους δύο μήνες να απολαύσουμε παρέα τις καλοκαιρινές μας  βραδιές, γεμίζοντας με την θετική μας ενέργεια τα θέατρα και τις πλατείες του Μυλοποτάμου.

Κυρίαρχο της φετινής διοργάνωσης είναι οι τοπικές παραγωγές.

Ο Μυλοπόταμος δημιουργεί!

Δεκάδες άνθρωποι μας χαρίζουν την μαγεία του ταλέντου τους:

 • Με τρεις τοπικές θεατρικές παραγωγές! Η Κεντρική Σκηνή του Θεατρικού Εργαστηρίου του Δήμου μας και οι Θεατρικές Ομάδες του Γαράζου και του Αγίου Μάμα διεκδικούν επάξια το χειροκρότημα μας!
 • Με την έκθεση φωτογραφίας που δούλεψαν με μεράκι και τέχνη άνθρωποι δικοί μας, που κοπίασαν και κατάφεραν να μας «μεταφέρουν» στις γειτονιές του παρελθόντος, αναδεικνύοντας  τη λαογραφία της Κρήτης  στις αρχές του περασμένου αιώνα.
 • Με τη σύγχρονη ματιά μιας εξαιρετικής καλλιτέχνιδος των εικαστικών τεχνών, που ξεκινά από τον όμορφο Αχλαδέ και μας μεταφέρει τις δικές της στιγμές έμπνευσης μέσα από τα έργα της.
 • Με μια νύχτα στο ανοιχτό μας θέατρο που υπόσχεται συγκίνηση και ενθουσιασμό! Θα χορέψουν οι παλαιότεροι χορευτές του Μυλοποτάμου μαζί με τους μικρούς χορευτές που τώρα μαθαίνουν τα βήματα τους στους παραδοσιακούς μας σκοπούς! Μια νύχτα με έμπνευση, μια νύχτα με τα πραγματικά «Ξαθέρια» μας!
 • Με τη μουσική και τα τραγούδια στο δεύτερο επίσημο Φεστιβάλ Κρητικής Μουσικής «Κώστας Μουντάκης» στην Αλφά, εκεί, που θα θυμηθούμε τον Μεγάλο και ανυπέρβλητο Νίκο Ξυλούρη και θα καλωσορίσουμε με τιμή τους δεξιοτέχνες της Ανωγειανής Σχολής μουσικών.
 • Με ανθρώπους των τεχνών, του πνεύματος και των γραμμάτων να συμβάλουν καταλυτικά σε αυτό το φεστιβάλ και φορείς του νησιού μας να δίδουν το παρόν με την σύμπραξη, την στήριξη και τη συμμετοχή τους.
 • Με ανάδειξη της κυρίαρχης θέσης του Μυλοποτάμου στην ένωση της Κρήτης μας με την ελεύθερη Ελλάδα πριν 100 χρόνια καθώς οι επίσημες διαδικασίες ξεκίνησαν στις Μαργαρίτες και η τελική απόφαση ελήφθη στο Μελιδόνι!
 • Με τη «στράτα» να μας οδηγεί στον Ψηλορείτη για να αγναντέψουμε την Κρήτη από το υψηλότερο σημείο της  αλλά και στο Σπήλαιο Μελιδονίου, του οποίου οι σταλαγμίτες και οι σταλακτικές δίδουν ζωή και εμπνέουν εικόνα, ήχους και μουσική σε μια μοναδική παραγωγή από το ΤΕΙ Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής που εδρεύει στο Ρέθυμνο.
 • Με μια σημαντική εκδήλωση, με την οποία θα αναδείξουμε τον πλούτο της άγριας ζωής του νησιού μας, μιλώντας για τα πτηνά που αιώνες ενεδρεύουν στις χαράδρες και τα δάση μας.
 • Με μεγάλες εκδηλώσεις όπως η «γιορτή τυριού και βοσκού» στα Ζωνιανά και «Γιορτή Κίτρου» στο Γαράζο, με τις οποίες θα αναδείξουμε την ποιότητα των τοπικών παραδοσιακών μας προϊόντων και των γαστρονομικών μας συνηθειών μέσα από εκδηλώσεις γεύσεων και πρωτοτυπίας στην αξιοποίηση των αγαθών της γης μας. Με τη ποιότητα του τυριού μας, την λαμπρότητα του ελαιολάδου μας και τις αιθέριες μυρωδιές των κίτρων, θα καταδείξουμε την ξεχωριστή τους θέση στη ζωή μας.

Και παράλληλα με όλους αυτούς, τους εκατοντάδες ανθρώπους που δουλεύουν σκληρά για το πλήθος αυτών των εκδηλώσεων, «συνθέτοντας» το δυναμικό πολιτιστικό κίνημα του Μυλοποτάμου, έχουμε την τιμή και την χαρά να φιλοξενούμε σπουδαίους ανθρώπους των τεχνών:

 • Ο Ορφέας Περίδης στο Πάνορμο και ο Ρος Ντέϊλι με την παρέα του στα Μουρτζανά. Καλωσορίζουμε τις «Φωνές του Νότου» στο Πέραμα, τη σπουδαία συντροφιά των μουσικών που ακολουθούν την ποιότητα και την δημιουργικότητα του «μέντορα» τους Σταμάτη Κραουνάκη. Όλοι τους καλλιτέχνες με ευαισθησίες, άνθρωποι που δουλεύουν με μεράκι την τέχνη τους και μας οδηγούν στα δικά τους μαγικά μονοπάτια.
 • Το αγαπημένο μας Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης με τον Γιάννη Μπέζο να έχει σκηνοθετήσει ηθοποιούς όπως ό Γιώργος Παρτσαλάκης, ο Τάκης Παπαματθαίου, ο Θανάσης Βισκαδουράκης και η σπουδαία θεατρική συντροφιά τους, που θα είναι μαζί μας για να μας που ότι «Υπάρχει και φιλότιμο».
 • Στηρίζουμε τους Κρητικούς θιάσους και φιλοξενούμε τον Θεατρικό Περίπλου, τη Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου και το Θέατρο Μορφές, που χρόνια τώρα γεμίζουν με την παρουσία τους όμορφες στιγμές της ζωής μας.
 • Φιλοξενούμε με χαρά την σημαντικότατη δουλειά της 28ης ΕΒΑ στην καταγραφή και απεικόνιση των τοιχογραφιών με θέμα τις φωτιές της κολάσεως στους ναούς και τα μοναστήρια της Κρήτης.

 

Με την ευκαιρία έναρξης του φεστιβάλ,

 Ευχαριστούμε για την σύμπραξη τους την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και την Ιερά Μονή Βωσσάκου, την Περιφέρεια Κρήτης –Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», την 28η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το ΤΕΙ Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής Ρεθύμνου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης.

 Ευχαριστούμε τον Φιλόλογο – Συγγραφέα, Άρχοντα του Οικουμενικού Θρόνου κ. Μιχάλη Τρούλη, τους καταξιωμένους φωτογράφους EFIAP Μιχάλη Νικηφοράκη και ΑFIAP Γιώργο Παπαδάκη, την Προϊσταμένη της 28ης ΕΒΑ κ. Αναστασία Τζιγκουνάκη, τις Αρχαιολόγους κ. Ειρήνη Γαβριλάκη και Βάλια Αγγελάκη, την Αγιογράφο–Ζωγράφο Σοφία Πολυμήλη και τον ΣΕΦ Μιχάλη Παναγιωτάκη για τη δική τους ουσιαστική συμβολή.

 Ευχαριστούμε τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και φορείς του Μυλοποτάμου που αναλαμβάνουν το φορτίο της φιλοξενίας και συνδιοργάνωσης των εκδηλώσεων.

Με όλη την θετική ενέργεια που εκπέμπουν αυτοί οι εκατοντάδες άνθρωποι, που με διάφορους τρόπους συμμετέχουν, αρχίζουμε και σας περιμένουμε!

Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στους δρόμους και στη μαγεία του πολιτισμού!

Ελάτε στα θέατρα και στις πλατείες μας.

Ο Μυλοπόταμος γιορτάζει!

Καλό φεστιβάλ, καλό καλοκαίρι!»

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Με ευθύνη του «Θεάτρου Κρήτης», οι προγραμματισμένες παραστάσεις του έργου «Βγάλε τον υπουργό από την Πρίζα» που επρόκειτο να παρουσιαστούν στις 29 Ιουλίου στις Σίσες, στις 9 Αυγούστου στην Κάλυβο και στις 10 Αυγούστου στο Βενί Μυλοποτάμου, ακυρώνονται.

Στα παραπάνω χωριά και στις ίδιες ημερομηνίες θα πραγματοποιηθούν άλλες παραστάσεις.

Ειδικότερα, στις 29 Ιουλίου στις Σίσες θα παρουσιαστεί η παράσταση "Ο Μέγας Αλέξανδρος και το καταραμένο φίδι" από το «Θέατρο Μορφές» και στις 9 Αυγούστου στην Κάλυβο η κωμωδία «Συμπέθεροι από τα Τύρανα» από τη Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου.

Για το Βενί θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.