skip to main content

25η Παγκρήτια Γιορτή Κίτρου

Όλα είναι έτοιμα στο Γαράζο Μυλοποτάμου για να διεξαχθεί η 25η Παγκρήτια Γιορτή Κίτρου, η οποία με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων συνεχίζει να στηρίζει και να προβάλει το παλαιότερο εσπεριδοειδές που ήρθε στη χώρα μας και το οποίο απειλείται με εξαφάνιση.

Από την Δευτέρα 12 έως της Δευτέρα 19 Αυγούστου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαράζου οργανώνει το ετήσιο πολιτιστικό του φεστιβάλ, το οποίο στηρίζουν έμπρακτα η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, ο Δήμος Μυλοποτάμου, το Επιμελητήριο Ρεθύμνου, η Ένωση Κιτροπαραγωγών και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με το επετειακό αφιέρωμα για τα εκατό χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα του Φεστιβάλ «Ταλλαία 2013», συνεχίζεται με παιδικές γιορτές και παιδικό θέατρο ενώ το τριήμερο 16, 17 και 18 Αυγούστου η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου παρουσιάζει την νέα παραγωγή της με το έργο του Αλέκου Σακελάριου «Η Θεία από το Σικάγο»! Η φετινή παγκρήτια γιορτή κίτρου θα κορυφωθεί με μια μεγάλη δεξίωση, στην οποία θα προσφερθούν φαγητά, γλυκά και ποτά με βάση το κίτρο, θα κοπεί μια γιγαντιαία κιτρόπιτα 5,5 μέτρων και 150 κιλών ενώ φέτος για πρώτη φορά θα υπάρχει και το «φιλοξενούμενο παραδοσιακό προϊόν», το οποίο είναι το χαρούπι και θα γίνει επίδειξη παρασκευής παξιμαδιών από χαρουπάλευρο από την αρτοποιό Μαρία Παπαδάκη από τον Δαμαβόλου Μυλοποτάμου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκθέσεις της γιορτής, που φιλοξενούν τα έργα τοπικών καλλιτεχνών αλλά και μπαζαάρ βιβλίου με στόχο την ενίσχυση της προσπάθειας δημιουργίας δανειστικής βιβλιοθήκης στο Γαράζο.

Το σύνολο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στο σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου & ΕΠΑ.Λ. Γαράζου, η είσοδος είναι ελεύθερη και το πρόγραμμα έχει ως εξής:

 

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

 • Ώρα 8 μ.μ. παρουσίαση Έκθεσης Φωτογραφίας των ΕFIAP Μιχάλη Νικηφοράκη και AFIAP Γιώργη Παπαδάκη «Η λαογραφία της Κρήτης τον περασμένο αιώνα» με τη συμμετοχή των παιδιών της Θεατρικής Ομάδας Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου, του Θεατρικού Εργαστηρίου Άγιος Μάμας και του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου «Ξαθέρια».

 Ώρα 9.μ.μ. εσπερίδα με θέμα «Η συμβολή του Μυλοποτάμου στην Ένωση της Κρήτης με την Ελεύθερη Ελλάδα».

Ομιλητής : Φιλόλογος – Συγγραφέας Μιχάλης Τρούλης

Προβολή Ντοκιμαντέρ: ¨Κρήτη πορεία προς την Ένωση 1821-1913¨, παραγωγή Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Και Μελετών ¨ Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος¨

Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ «Ταλλαία 2103» και συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης - Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, τον Δήμο Μυλοποτάμου, τους πολιτιστικούς συλλόγους Γαράζου, Αγιομαμιτών-Αργουλιδιανών «Ο Άγιος Μάμας» και τον Μουσικοχορευτικό Σύλλογο Ξαθέρια. Τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Και Μελετών ¨ Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος¨.

 

Τρίτη 13  Αυγούστου 2013

 • Ώρα 7μ.μ. Παιδικό πάρτι με κλόουν, μουσική, χορό, παιχνίδι, μπαλονοκατασκευές, πολλές εκπλήξεις και δρώμενα για τους μικρούς μας φίλους με την ανιματέρ «Τσαφ – Τσούφ Σερενάτα»!
 • Ώρα: 9μ.μ. Παιδική Παράσταση για όλες τις ηλικίες! Ο Θεατρικός Περίπλους και η παρέα του Θωμά Καντιφέ παρουσιάζουν το παραδοσιακό Κρητικό Παραμύθι «Η Καλοκυρά»!

 

Παρασκευή 16, Σάββατο 17, Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Θέατρο: Αλ. Σακελάριου «Η Θεία από το Σικάγο»

Από την Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου

Σκηνοθεσία : Γιώργος Πολίτης

Ώρα 9 μ.μ.

 

 Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

«Κίτρων Γεύσεις»

 • Βραδιά γευσιγνωσίας με τα εδέσματα, τα γλυκά και τα ποτά που θα παρασκευάζονται επί τόπου από πρωτότυπες συνταγές με βάση το κίτρο από τους σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης και την «Ομάδα Γαστρονομίας» του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου.
 • Κοπή γιγαντιαίας Κιτρόπιτας.
 • Παρουσίαση παρασκευής παξιμαδιών με χαρουπάλευρο από την αρτοποιό Μαρία Παπαδάκη από το Δαμαβόλου Μυλοποτάμου.

Ώρα 9 μ.μ.

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, παράλληλα με την έκθεση φωτογραφίας, θα παρουσιάζονται:

 • Έκθεση κεραμικής του Μάρκου Μαρινάκη
 • Έκθεση με χειροποίητες, πρωτότυπες δημιουργίες της Εμμανουέλλας Ρουκούνη
 • Έκθεση διακοσμητικών αντικειμένων με την τεχνική De Coupage της Βιβής Στυλιανάκη
 • Έκθεση χειροποίητου κοσμήματος από την Δήμητρα Μανοσογιωργάκη
 • Μπαζάρ βιβλίου για την ενίσχυση της προσπάθειας δημιουργίας της δανειστικής βιβλιοθήκης του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου

Ώρα λειτουργίας εκθέσεων 6μ.μ. - 9 μ.μ.