skip to main content

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι επετειακές εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα των Ζωνιανών

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 29 Μαΐου 2013 οι τιμητικές εκδηλώσεις για την 146η Επέτειο του Ολοκαυτώματος των Ζωνιανών από τους Τούρκους την 9η Μαΐου 1867.

Ο Δήμος Μυλοποτάμου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζωνιανών οργάνωσαν για ακόμα μία χρονιά τις εκδηλώσεις αυτές, κατά τη διάρκεια των οποίων εκτενής αναφορά έγινε τόσο στα γεγονότα της καταστροφής του χωριού από τα Τουρκικά στρατεύματα αλλά και στο ολοκαύτωμα συνολικά 18 χωριών της περιοχής του ορεινού Μυλοποτάμου το διήμερο 8 και 9 Μαΐου 1867.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με Δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε στην αίθουσα του συλλόγου, στην οποία ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτρης Κόκκινος στον χαιρετισμό τόνισε ότι « Με τις εκδηλώσεις αυτές, τιμούμε τη μνήμη εκατοντάδων Μυλοποταμιτών που έχασαν τη ζωή τους στα συνολικά 18 χωριά της περιοχής μας, που έγιναν στάχτη από την καταστροφική μανία των Τουρκικών στρατευμάτων εκείνες τις ημέρες.

Ήταν ακόμα ένας αγώνας, ακόμα μία θυσία, ακόμα ένα δεινό, το οποίο υπέμειναν οι πρόγονοι μας, προκειμένου εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε τα αγαθά της αυτοδιάθεσης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Μάλιστα, στις δύσκολες εποχές που ζούμε, τα μηνύματα αυτά, επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, πρέπει να μας κρατούν σε εγρήγορση και ετοιμότητα για την υπεράσπιση των κεκτημένων και την μεταλαμπάδευση των ιδανικών μας στις νέες γενιές.

Είμαι βέβαιος, ότι εκδηλώσεις όπως αυτές, αποδίδουν την τιμή στους ήρωες, διατηρούν τις μνήμες από τα έργα και τις πράξεις τους ενώ παράλληλα λειτουργούν ως υπόμνηση τους χρέους απέναντι στον τόπο μας, στη χώρα μας και στους επιγενόμενους.»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ζωνιανών και Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Παρασύρης, στο καλωσόρισμα του ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις ομάδες νέων του χωριού για την προετοιμασία των εκδηλώσεων αλλά και στη συνέχιση των πρωτοβουλιών ανάδειξης της τοπικής ιστορίας σε συνεργασία με την επιτροπή πολιτισμού και νέας γενιάς του δήμου.

Το πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Βασίλειος Αποστολάκης, Αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ. ε.α ενώ έγινε παρέμβαση από τον κ Νίκο Παπαδάκη, Γενικό Διευθυντή Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών ¨Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος¨ με θέμα «Τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα». Για τη συμμετοχή τους ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζωνιανών τους χάρισε βιβλία της τοπικής ιστορίας αλλά και χειροποίητα μαχαίρια, που κατασκεύασε για αυτούς ο συνταξιούχος Δάσκαλος Ελευθέριος Παρασύρης.

Ακολούθησε η προβολή της ταινίας ¨Κρήτη πορεία προς την Ένωση 1821-1913¨, παραγωγή Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Και Μελετών ¨ Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος¨ και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κρητικούς χορούς, που παρουσίασαν οι παιδικές χορευτικές ομάδες των Ζωνιανών.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ακόμα ο Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, η  Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή, η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΜΥ κ. Αρχόντω Πανταλού – Κοκολογιάννη, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μυλοποταμιτών κ. Σπύρος Τρούλης, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μυλοποταμιτών Ηρακλείου κ. Φραγκίσκος Παρασύρης, Περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας,  πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και φορέων και πλήθος κόσμου.