skip to main content

Έναρξη γιορτής Κίτρου 2011

ΣΥΝΟΣΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΓΑΡΑΖΟ ΓΙΑ ΤΗΝ 23η ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΓΙΟΡΤΗ ΚΙΤΡΟΥ

Γεύσεις, ευωδίες και πολιτισμός!

 

Εντυπωσίασε στην εκδήλωση έναρξης η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης!

 Οι ιδιαίτερες γεύσεις του κίτρου στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική, αναδείχθηκαν στην πρώτη εκδήλωση της φετινής Γιορτής Κίτρου, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Γαράζο του Δήμου Μυλοποτάμου.

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης με επικεφαλής το Σέφ Μιχάλη Παναγιωτάκη παρουσίασαν πρωτότυπες ιδέες αξιοποίησης του παραδοσιακού προϊόντος στην μαγειρική ενώ ομάδα νέων του Γαράζου με επικεφαλής τον μάγειρα Τάσο Χατζάκη, παρουσίασαν τις δικές τους προτάσεις με φαγητά και γλυκά, τα οποία είχαν επίσης ως βάση το κίτρο.

Έτσι στήθηκε ένα μεγάλο πάρτι έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο Γαράζου, στο οποίο παράλληλα εγκαινιάστηκαν οι εκθέσεις της γιορτής που θα παραμείνουν ανοικτές έως τις 26 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα η Έκθεση Αγιογραφίας & Ζωγραφικής του  Νικολάου Ρουσσάκη, η έκθεση χειροποίητων αντικειμένων αργυροχρυσοχοΐας του Γιώργη Παπαδάκη  και η έκθεση χειροποίητου κοσμήματος της Ειρήνης Κεφαλογιάννη, που συγκεντρώνουν μόνο θετικά σχόλια και κριτικές.

Επίκεντρο της εκδήλωσης ήταν η κιτρόπιτα, μήκους 5,5 μέτρων και 100 κιλών, η οποία παρουσιάστηκε ως μία ακόμα πρωτότυπη πρόταση γεύσης.

Μέσα σε αυτό το γιορτινό κλίμα και παρουσία πλήθους κόσμου, ξεκίνησε η 23η Παγκρήτια Γιορτή Κίτρου που και φέτος διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαράζου υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Μυλοποτάμου, του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου και της Ένωσης Κιτροπαραγωγών Κρήτης.

Εκ μέρους των διοργανωτών, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου και υπεύθυνος του τομέα πολιτισμού του Δήμου Μυλοποτάμου κ. Μανούσος Κλάδος, στο καλωσόρισμα του είπε μεταξύ άλλων ότι «Η φετινή κιτρογιορτή είναι αφιερωμένη στα παιδιά του χωριού μας.

Γενιές και γενιές έχουν δουλέψει με πολύ κέφι τα τελευταία 31 χρόνια που λειτουργεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαράζου και έχουν οργανώσει πληθώρα εκδηλώσεων, οι οποίες στο σύνολο τους συνθέτουν την αξιομνημόνευτη ιστορία του συλλόγου μας.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ένα στόχο είχαν. Να μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενιές τη φλόγα της προόδου, του πολιτισμού, της αλληλεγγύης και της δημιουργίας.

Και πιστεύω ότι φέτος τους δίδεται η ευκαιρία να νιώσουν περήφανοι για την προσπάθεια τους.

Όσοι ίδρυσαν το Σύλλογο αυτό, αισθάνομαι φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, μπορούν να αισθάνονται δικαιωμένοι.

Και αυτό γιατί η φετινή γιορτή κίτρου στηρίζεται εξολοκλήρου στην δημιουργική ικανότητα των παιδιών του Γαράζου.»

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτρης Κόκκινος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «συγχαίρουμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαράζου, που συνεχίζει την ουσιαστική πολιτιστική παρέμβαση του στο Μυλοπόταμο.

Θεωρούμε, ότι αυτή η γιορτή πρέπει να συνεχιστεί.

Όχι μόνο γιατί έχει μια σπουδαία ιστορία και αποτελεί μία από τις παλαιότερες πολιτιστικές παρεμβάσεις στο  Ρέθυμνο, αλλά και γιατί το κίτρο πρέπει να προβάλλεται και να προωθείται με κάθε τρόπο.

Γνωρίζω, ότι η καλλιέργεια του κίτρου διανύει μια από τις χειρότερες περιόδους της.

Αυτό μας ανησυχεί όλους.

Ο Δήμος Μυλοποτάμου ανάμεσα σε όλες τις άλλες δραστηριότητες του, θα καταθέσει τις προτάσεις του για την ανάπτυξη της καλλιέργειας και την σωστή προώθηση του προϊόντος, ώστε να συμβάλλει και αυτός από την πλευρά τους στην διάσωση της παραδοσιακής αυτής γεωργικής ενασχόλησης.»

Αισιόδοξος για το μέλλον της κιτροκαλλιέργειας και θερμός υποστηρικτής των εκδηλώσεων εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κιτροπαραγωγών Κρήτης κ. Μανώλης Στρατιδάκης ενώ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης κ. Παναγιωτάκης επισήμανε, ότι το κίτρο μπαίνει στο εξής στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την Κρητική γαστρονομία και ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου για έκδοση οδηγού μαγειρικής με βάση το παραδοσιακό αυτό προϊόν, που συνεχίζει να καλλιεργείται στην κοιλάδα του Μυλοποτάμου.

ΛΕΣΧΗ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ 1    ΛΕΣΧΗ 2     ΛΕΣΧΗ 3

 

ΚΙΤΡΟΠΙΤΑ 1       ΚΙΤΡΟΠΙΤΑ 2

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ 1    ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ 2   

ΕΝΑΡΞΗ 1  ΕΝΑΡΞΗ 2    ΕΝΑΡΞΗ 3    ΕΝΑΕΞΗ 4