Εντυπωσιακή Συμμετοχή στο 37ο Συνέδριο Μυλοποταμιτών: Παιδεία και Ανάπτυξη στο Προσκήνιο
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 37ο Συνέδριο Μυλοποταμιτών το Σάββατο, 18 Αυγούστου 2024, στο Φαράτσι Μυλοποτάμου, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας και της επιστημονικής κοινότητας. Το συνέδριο, με κεντρικό θέμα την παιδεία και τον ρόλο της ως κινητήρια δύναμη για την τοπική και εθνική ανάπτυξη, αποτέλεσε σημαντικό εφαλτήριο για διάλογο και συλλογική δράση.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με αγιασμό από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Πρόδρομο, και συνεχίστηκε με χαιρετισμούς από τους επίσημους προσκεκλημένους. Ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου, κ. Γεώργιος Κλάδος, υπογράμμισε στο χαιρετισμό του τη σημασία της παιδείας ως θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής, καλώντας την τοπική κοινωνία να επενδύσει στους νέους, τους αυριανούς ηγέτες του τόπου μας. Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι καθήκον μας να καλλιεργήσουμε στη νέα γενιά αξίες όπως ο σεβασμός, η αγάπη, η ακεραιότητα και η ανθρωπιά. Επιπλέον, αναγνώρισε με υπερηφάνεια τις επιτυχίες των μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Ιδιαίτερη στιγμή του συνεδρίου ήταν η τιμητική βράβευση του κ. Γεωργίου Σιγανού, καταγόμενου από το Φαράτσι και ενεργού επιχειρηματία στις Η.Π.Α.. Ο Σεβασμιότατος του απένειμε την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Σταυρό των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, ενώ ακολούθησαν τιμητικές διακρίσεις από τον Δήμαρχο Μυλοποτάμου κ. Κλάδο Γεώργιο και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Μυλοποταμιτών κ. Κυρίμη Εμμανουήλ για τη σημαντική του προσφορά στην πατρίδα του, το Μυλοπόταμο.
Οι εργασίες του συνεδρίου επικεντρώθηκαν σε θέματα παιδείας, εκπαίδευσης και νέων ευκαιριών για τη νέα γενιά. Σπουδαίοι ομιλητές κατέθεσαν προτάσεις για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, την ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας αλλά και την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας. Σημαντικές δε ήταν και οι προτάσεις για τη δημιουργία δομών φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία και ατόμων της Τρίτης Ηλικίας στο Δήμο Μυλοποτάμου, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε το βιωματικό σεμινάριο επαγγελματικού προσανατολισμού που διεξήχθη ως παράλληλη δράση στα νέα παιδιά.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ο κ. Γεώργιος Σιγανός προσέφερε υποτροφίες στους διακριθέντες μαθητές των πανελλαδικών εξετάσεων που φοίτησαν στα σχολεία του Μυλοποτάμου, επιβραβεύοντας τον κόπο και την αφοσίωσή τους. Επιπλέον, βραβεύτηκαν τα καθαρότερα χωριά του Μυλοποτάμου, με τις Μαργαρίτες να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση, την Αξό τη δεύτερη και τις Σίσες την τρίτη. Για τη συμβολή του στην τοπική αυτοδιοίκηση αποδόθηκε επίσης τιμητική πλακέτα στον κ. Μαρή Γεώργιο πρώην νομαρχιακό και περιφερειακό σύμβουλο. Τέλος τιμητική πλακέτα δόθηκε και στον αείμνηστο Δημήτρη Μ. Σιγανό, την οποία παρέλαβε φανερά συγκινημένη η σύζυγος με τα παιδιά του.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ κ. Εμμανουήλ Χνάρης, ο Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου κ. Γιάννης Ανδρουλάκης, η Αντιπεριφερειάρχης κα Μαίρη Λιονή, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας κ. Μιχαήλ Βάμβουκας, ο Τζεδάκης Σταύρος, Αντιπεριφερειάρχης στον Τομέα Αγροτικής Οικονομίας, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας κ. Μιχαήλ Σαρρής, ο o Ταγματάρχης Πεζικού Υποδιοικητής 548 κ. Παβλέκης Νικόλαος, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Γεώργιος Κλάδος, ο Δήμαρχος Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γεώργιος Μαρινάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Κιαγιάς, καθώς και οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Μυλοποτάμου κ. Ιωσήφ Βουκάλης και κ. Ζαχαρίας Λαδιανός και άλλοι εξέχοντες αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η συμβολή διακεκριμένων επιστημόνων, όπως ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής κ. Χρήστος Λιονής, η δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου κα. Παρασύρη Ευτυχία, υπήρξε καθοριστική στις συζητήσεις του συνεδρίο. Παράλληλα, εκπρόσωποι του εκπαιδευτικού χώρου όπως η κ. Ειρήνη Σμπώκου, ο κ. Μιχαήλ Ζαχαράκης, η κ. Ειρήνη Κλάδου, ο κ. Χαράλαμπος Ζουρίδης, και η κ. Όλγα Μαρή καθώς και οι φοιτητές Ασπασία Παρασύρη, Ανδρέας Μαστοράκης, Γιώργος Σκουλούδης και την Αρετίνη Αφροδίτη συμμετείχαν ενεργά καταθέτοντας προτάσεις και προβληματισμούς για το μέλλον της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής τους αποκατάσταση.
Με τα πολύτιμα μυστικά μιας επιτυχημένης επαγγελματικής πορείας εφοδίασαν τη νέα γενιά του Μυλοποτάμου ο κ. Εμμανουήλ Γαλλιάκης, Διπλωματούχος Ναυπηγός και Μηχανολόγος Μηχανικός, η κ. Μαρινίκη Μανιά και ο κ. Γιώργης Δαλαμβέλας, ιδιοκτήτες του "ΚΕΡΑΜΕΙΟΝ" στις Μαργαρίτες, η κα Λυρώνη Ελένη επιχειρηματίας στο Παρίσι καθώς και ο κ. Γεώργιος Σιγανός, επιχειρηματίας στις Η.Π.Α. Όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι το βασικό συστατικό της επιτυχίας είναι να επιλέξουν σπουδές που πραγματικά αγαπούν επιδεικνύοντας αντοχή στις δυσκολίες που αναπόφευκτα θα συναντήσουν στο μέλλον.
Τον συντονισμό των συζητήσεων ανέλαβαν ο δημοσιογράφος και Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Μυλοποταμιτών κ. Δημήτριος Μαρής και ο δημοσιογράφος και Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Μανούσος Κλάδος. Το προεδρείο του συμβουλίου αποτελούνταν από τον κ. Μαρή Γεώργιο , τον κ. Παρασύρη Ιωάννη, τον κ. Σαρρή Μιχαήλ, και την κα. Μανιού Ελένη.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με παραδοσιακή μουσική και χορό από τον Λαογραφικό Όμιλο "Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης", ενώ ακολούθησε δεξίωση προσφορά του κ. Γεωργίου Σιγανού.
Το 37ο Συνέδριο Μυλοποταμιτών ανέδειξε τη σημασία της παιδείας ως βασικού πυλώνα για την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, αφήνοντας θετικές εντυπώσεις και υποσχέσεις για το μέλλον.
Το συνέδριο στηρίξαν η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Μυλοποτάμου και ο Φαρατσανός επιχειρηματίας Γιώργος Σιγανός.
"Είναι επιτακτική ανάγκη να καλλιεργήσουμε την ικανότητα να ακούμε προσεκτικά τους νέους, αναγνωρίζοντας τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους. Η συμπερίληψη δεν πρέπει να αποτελεί απλώς έννοια, αλλά πράξη που δίνει στους νέους ουσιαστικούς ρόλους και ευθύνες, επιτρέποντάς τους να συνεισφέρουν ενεργά στο παρόν και να συμμετέχουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή και προάγουμε την καινοτομία και την πρόοδο."