skip to main content

Αδελφοποίηση Δημοτικών Σχολείων Λιβαδίων Μυλοποτάμου και Αρεόπολης Μάνης

Το διήμερο 16-17 Μαρτίου αποτέλεσε τη συνέχεια της αδερφοποίησης Λιβαδίων Μυλοποτάμου και Αρεόπολης Μάνης, καθώς αντιπροσωπεία που περιελάμβανε μεταξύ άλλων τους μαθητές της Ε΄ και της Στ τάξης, τους εκπαιδευτικούς και τον Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου του χωριού, καθώς και μέλη της τοπικής κοινότητας και του χορευτικού συλλόγου επισκέφτηκε την Αρεόπολη. Η επίσκεψη αυτή έγινε με σκοπό την αδελφοποίηση του Δημοτικού Σχολείου του χωριού με εκείνο της Αρεόπολης, με αφορμή την ετήσια πραγματοποίηση των εορταστικών εκδηλώσεων για την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης πριν από 201 χρόνια στην περιοχή.

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη αντιπροσωπείας από την Αρεόπολη στα Λιβάδια, στο πλαίσιο της τίμησης της μνήμης του τοπικού οπλαρχηγού στην επανάσταση των Κρητικών εναντίον των Τούρκων, (η οποία είχε ως κεντρικό γεγονός το Ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής Αρκαδίου Ιωάννη Σωπασή ή Κούβου). Σημειώνεται ότι οι Μανιάτες είχαν στείλει εθελοντές πολεμιστές, για να βοηθήσουν στον ένοπλο αγώνα των Κρητικών εναντίον των Τούρκων, οι οποίοι είχαν το νησί υπό την κατοχή τους.

Το χρονικό της εκδρομής περιγράφουν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λιβαδίων Μυλοποτάμου ως εξής:

«Την Τρίτη το βράδυ της 15ης Μαρτίου, αναχωρήσαμε από το λιμάνι του Ηρακλείου για τον Πειραιά. Μετά από ένα ταξίδι 9 ωρών, επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο, για να μεταβούμε από τον Πειραιά στην Αρεόπολη. Μέσα σε μία διαδρομή περίπου 5 ωρών, είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε τη γεωμορφολογία της Πελοποννήσου και να θαυμάσουμε τη φυσική της ομορφιά. Μεταξύ άλλων, περάσαμε και είχαμε την ευκαιρία να δούμε την οροσειρά του Ταΰγετου και τον Ισθμό τηςΚορίνθου.

Μόλις φτάσαμε στην Αρεόπολη, κατά το μεσημέρι της Τετάρτης, στις 16 Μαρτίου, το πρώτο πράγμα που είχαμε παρατηρήσει και μας έκανε εντύπωση, είναι ότι όλα τα κτίρια (από τα σπίτια μέχρι και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες), είναι χτισμένα από πέτρα, με έναν ομοιόμορφο τρόπο. Από αυτόν τον κανόνα δεν ξέφυγε το ξενοδοχείο, το οποίο μας φιλοξένησε για το διήμερο, το οποίο ονομάζεται «Κάστρο Μαϊνη», ένα εκπληκτικό οίκημα, το οποίο ξεχώριζε για τη φιλοξενία, την οργάνωση και την υπέροχη θέα του σε βουνό και θάλασσα.

Αφού εγκατασταθήκαμε εκεί, κατευθυνθήκαμε στον «Πύργο του Καπετανάκου» , έναν από τους πολλούς παραδοσιακούς πύργους της Αρεόπολης, όπου ήμασταν φιλοξενούμενοι για φαγητό και γευτήκαμε, μεταξύ άλλων, παραδοσιακά φαγητά από την τοπική κουζίνα. Στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε, μικροί και μεγάλοι ντυμένοι παραδοσιακά προς την κεντρική πλατεία της Αρεόπολης, όπου θα γινόταν η κατάθεση στεφάνων,  μπροστά στο επιβλητικό άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη από τους εκπροσώπους των Λιβαδίων, των τοπικών αρχών της Αρεόπολης, καθώς και από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Η συνέχεια των εορταστικών εκδηλώσεων για την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης δόθηκε στο δημοτικό κλειστό Γυμναστήριο της Αρεόπολης. Εκεί , στο επίκεντρο βρέθηκε το Δημοτικό Σχολείο Λιβαδίων, καθώς η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα βίντεο αφιερωμένο στην αδελφοποίηση του σχολείου μας με εκείνο της Αρεόπολης, καθώς και στις δράσεις που έχει αναπτύξει το σχολείο μας.
Στο Δημοτικό Γυμναστήριο είχαν παρευρεθεί, εκτός από το δικό μας χορευτικό συγκρότημα, παραδοσιακοί χορευτικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι έδωσαν ένα δείγμα της πλούσιας χορευτικής παράδοσης που έχει να επιδείξει η χώρα μας. Φυσικά, χόρεψαν και οι μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη από το χορευτικό συγκρότημα του χωριού, δίνοντας την ευκαιρία στο ενθουσιασμένο κοινό να γνωρίσει τον Λιβαδιώτικο και άλλους παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης.

Την Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022, ανήμερα της επετείου της έναρξης της επανάστασης στη Μάνη, μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, έλαβε μέρος η μεγάλη παρέλαση, με συμμετοχή των μαθητών μας και των υπόλοιπων μελών του χορευτικού συγκροτήματος του χωριού μας, καθώς και αντιπροσώπων από παραδοσιακούς συλλόγους από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή, να συζητήσουν με ανθρώπους από διαφορετικά μέρη, αλλά και να γνωρίσουν τις παραδοσιακές φορεσιές τους, οι οποίες κέντρισαν το ενδιαφέρον τους.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, κατευθυνθήκαμε ξανά στο δημοτικό γυμναστήριο, όπου έλαβε μέρος εκδήλωση με παραδοσιακά τραγούδια. Στο τέλος της εκδήλωσης, οι μικροί μας χορευτές ενθουσίασαν και πάλι τους παρευρισκομένους, καθώς χόρεψαν παραδοσιακά, κλείνοντας τη βραδιά με τον καλύτερο τρόπο.

Αποχαιρετήσαμε τη Μάνη το πρωί της Παρασκευής, 18 Μαρτίου και κάναμε την αντίστροφη διαδρομή, προς Αθήνα, αφού πρώτα είχαμε σταματήσει και βγάλει φωτογραφίες στον Ισθμό της Κορίνθου. Στη συνέχεια, όσοι γονείς και παιδιά επιθυμούσαν, ανέβηκαν στον βράχο της Ακρόπολης των Αθηνών και θαύμασαν τα ξακουστά μνημεία της, όπως τα Προπύλαια, τον Παρθενώνα και το Ερέχθειο. Ακολούθως, μπήκαμε και στο μουσείο της Ακρόπολης, στο οποίο φυλάσσονται εκθέματα από τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή και προγενέστερες ιστορικές περιόδους και κάναμε μια μικρή ξενάγηση τον χώρο.
Μετά την ξενάγηση αυτή, κατευθυνθήκαμε προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την αλλαγή φρουράς των Ευζώνων. Πριν την αναχώρησή μας για το λιμάνι του Πειραιά και το καράβι της επιστροφής στην Κρήτη, είχαμε ελεύθερο χρόνογια να περπατήσουμε στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Ήταν μια εκδρομή, η οποία χάρισε σε παιδιά και μεγάλους πλούσια ερεθίσματα και εμπειρίες και σίγουρα οι αναμνήσεις που δημιουργήθηκαν, θα μείνουν στο μυαλό όλων μας για πάντα. Ευχόμαστε να συνεχιστούν οι εκατέρωθεν επισκέψεις, εκπαιδευτικές εκδρομές και δράσεις , οι οποίες άρχισαν φέτος, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης των δύο Δημοτικών Σχολείων, αλλά και ευρύτερα των δύο αυτών ιστορικών περιοχών.

Θερμές ευχαριστίες για την αμέριστη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση της επισκέψεως μας στην Περιφέρεια Κρήτης , στον  Δήμο Μυλοποτάμου και στον Δήμο Ανατολικής Μάνης.»